Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı

Coğrafya
Pazartesi, 05 Temmuz 2010 17:23

Geyve, Marmara Bölgesinin doğusunda, Sakarya ilinin güneyinde yer alır. Doğusunda Karapürçek ve Taraklı, batısında Pamukova, kuzeyinde Sapanca ve Merkez ilçe Adapazarı, güneyinde ise Bilecik iline bağlı Osmaneli ve Gölpazarı ilçeleri vardır.



Geyve 1830 yılından beri ilçe konumundadır. 1954 yılına kadar Kocaeli iline bağlıyken bu tarihten itibaren, Sakarya iline bağlanmıştır. Yüzölçümü 62.852 hektardır. Alan itibariyle Sakarya ilinin ikinci büyük ilçesidir. İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 80 metre olup, en yüksek yeri Çine taşı tepesidir (1040 m). İlçenin en önemli akarsuyu Sakarya nehri ve Karaçay deresidir. Sakarya nehri ilçe merkezinin hemen kenarından; Karaçay deresi ise Geyve'nin ortasından geçmektedir. Sakarya nehri ovadaki tarımın can damarıdır. Arazinin Sakarya Nehri boyundaki %20'lik kısmı ova kalan %80'i ise dağlık ve ormanlıktır. Ova kısmı sulu tarım için çok uygundur.

BİTKİ ÖRTÜSÜ
İlçenin doğal bitki örtüsü genellikle ormandır. İlçe verimli topraklar ve sahip olduğu iklim özellikleri nedeni ile turunçgillerin dışında hemen hemen tüm ürünler yetiştirilir. Üretimi yapılan başlıca ürünler; Bağcılık, Meyvecilik (Elma, Ayva, Şeftali, Kiraz), Sebzecilik ve Hububattır.

KAYNAK ve MADEN SULARI
Acı Su: Geyve'ye bağlı Ahibaba köyündedir. Sıcaklığı 26 derecedir. İyi bir sofra suyu olmasının yanısıra mide ve barsak hastalıklarına iyi gelmektedir.

Ilıca köy içmesi: Geyve'nin Ilıca köyündedir. Çıktığı arazi köyun ortak malıdır. Debisi düşük, sıcaklığı 26°C'dir. Bazı mide hastalıkları için faydalıdır.

NÜFUS ve İDARİ YAPI
İlçenin 2000 yılı nüfus tespitine göre nüfusu köyler dahil 45.661'dir. Bunun %39'una tekabül eden kısmı (17.927) İlçe merkezinde %61'ine tekabül eden kısmı (27.734) köylerde oturmaktadır. Genel nüfus yoğunluğu km2 başına 72 kişidir. İlçeye bağlı 63 köy ve 1 kasaba mevcuttur. Mahallelerle birlikte 130 yerleşim birimi vardır. Toplam hane sayısı 9807'dir. Bunun 4828'i köylerde 117'si kasabada 3808'i de merkezdedir.


GEYVE'NİN ARAZİ YAPISI, TOPRAK ve SU REJİMİ- ARAZİ VARLIĞI

İlçede tarım toprakları çok değişiklik arz eder. Araziler miras yolu ile çok küçük parçalara ayrılmış durumdadır. Dağ köylerinde büyük parçalar halinde araziler var ise de verimsizdir. Tarım topraklarının dağılımını üç grupta mütalaa edebiliriz.



1. Ova toprakları: Sakarya nehrinin sağ ve sol yakasında bulunan bu topraklar tarıma çok elverişlidir. Bu topraklardan çift mahsul üretimine geçilmiş olup sebze, meyve ve sanayi ürünleri ekimi ve üretimi yapılmaktadır.
2. Yamaç topraklar: Bu topraklarda daha ziyade bağcılık yapılmaktadır. Bağ aralarında zeytin ve kiraz yetiştiriciliği göze çarpar. Buralarda yer yer mevcut olan eğimi az yerlerde domates, ayçiçeği, araka yetiştiriciliği yapılmaktadır.
3. Kıraç Kısımlar: Daha ziyade hububat ziraati yapılmaktadır. Tarımsal sulama oldukça gelişmiştir. Ciftcinin elinde guclu sulama ekipmanlari bulunmaktadir. Sakarya Nehrinden ve yer altı sulama ve yağmurlama şeklinde sulama yapılmaktadır. Daha önce toprak su tarafından sulama kanallarından ve DSI tarafindan Aşağı Sakarya Sulama Projesi ile birlikte şu anda toplam sulanabilir alan ise 41.600 Dekardır. Sulama kanallarının bitmesi ile ilçemizde tarımın daha da gelişeceği muhakkaktır. Kuru tarım alanı ise 136.460 Dekardır.

KULLANILAN TARIM ALANLARININ DURUMU
Toplam Tarım Alanı : 17.806
Hak. Sulanabilir Tarım Alanı: 41.600 Dekar
Kuru Tarım Alanı : 136.460 Dekar
Bir Çiftçi ailesine düş. tar. Alanı: 20 Dekar
Toplam Çiftci Aile Sayısı: 8.500

İKLİM DURUMU
İklim ılıman olup, yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı geçer. Turunçgil ve çay bitkisi dışında bitkilerin yetişmesi ve verimi için gayet elverişlidir.

TARIMSAL İŞLETMELER
İlçede çiftçi aile sayısı 8.500 olup, genellikle 50 dekarın altında küçük işletmelerde ziraat yapılmaktadır. Bir çiftçi ailesine düşen tarım arazisi miktarı ortalama 20 dekardır.

OVA TOPRAKLAR

Sakarya nehrinin sağ ve sol yakasında bulunan arazilerin meydana getirdiği bu topraklar tarıma çok elverişlidir. Bu topraklarda çift mahsul üretimine geçilmis olup, sebze-meyve ve sanayi bitkileri ekim ve üretimi yapılmaktadır.

KIRAÇ KISIMLAR
Daha ziyade hububat ziraati yapılmaktadır. Tarımsal sulama oldukça gelişmiştir. Çiftçinin elinde güçlü sulama ekipmanları bulunmaktadır. Sakarya Nehrinden ve yeraltı sulama ve yağmurlama şeklinde sulama yapılmaktadır. Daha önce toprak su tarafından sulama kanallarından ve DSİ tarafından Asağı Sakarya Sulama Projesi ile birlikte şu anda toplam sulanabilir alan ise 41.600 dekardır. Sulama kanallarının bitmesi ile ilçemizde tarımın daha da gelişeceği muhakkaktır. Kuru tarım alanı ise 136.460 Dekardır.

YAMAÇ KISIMLAR
Bu topraklarda daha ziyade bağcılık yapılmaktadır. Bağ aralarında zeytin ve kiraz yetiştiriciliği göze çarpar.

 
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Başkandan Mesaj


Değerli ziyaretçiler Geyve Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Web sitemize hoş geldiniz.

25 Eylül 2021'de kaybettiğimiz odamızın efsane başkanı İsmail Bulur ağabeyimizi rahmet ve minnetle anarak; onun çizgisinde, yapmış olduğu görevi hız kesmeden devam ettireceğiz.

Devamı...